Productief thuiswerken, hoe doe je dat?

Door: Jasper Bouw
28 januari 2021
“ Dag in dag uit in dezelfde veelal kleine kamer, zonder de gezelligheid van je collega's om je heen en misschien kinderen die ook thuis rondlopen, maakt het toch iets lastiger en zwaarder. Deze 5 tips helpen je het thuiswerken weer aangenaam maken!”

Productief thuiswerken

Waar thuiswerken vroeger door veel werknemers als luxe werd gezien is het nu verplichte kost en daardoor voelt het toch anders. Dag in dag uit in dezelfde veelal kleine kamer, zonder de gezelligheid van je collega’s om je heen en misschien kinderen die ook thuis rondlopen, maakt het toch iets lastiger en zwaarder. Deze 5 tips helpen je het thuiswerken weer aangenaam maken!

 

Tip 1: Creëer een fijne werkomgeving

Hoe verleidelijk het soms ook is om lekker vanuit je bed om op de bank je werkdag te starten met je laptop op schoot, dit is niet bevorderlijk voor je werkritme en je lichaam. Door in een luie houding te blijven liggen duurt het lang voordat je in je ritme komt. Zorg voor een rustige werkplek en een goede stoel, zodat je in een goede houding aan je dag kunt beginnen. 

 

Tip 2: Neem in de ochtend tijd voor jezelf

Je kunt misschien wat later opstaan, omdat je geen reistijd meer hebt, maar gebruik die tijd liever om de dag goed te beginnen. Het is verleidelijk om laat op te staan en direct te gaan werken, maar hierdoor verlies je de tijd voor jezelf. Maak in de ochtend een lange wandeling, ga sporten, neem de tijd voor je ontbijt of lees rustig een boek. Het is belangrijk om eerst aandacht aan jezelf te besteden, voordat anderen je aandacht vragen. 

 

Tip 3: Routine

Wat jouw favoriete routine ook is. Het is belangrijk dat je deze iedere dag herhaalt. Als je jouw routine iedere dag uitvoert weet jouw brein wanneer het tijd is om in werkmodus te gaan. Op deze manier kun jij je makkelijkere focussen en wen je jezelf ook aan om voldoende pauze te nemen. Daarnaast wordt je dag overzichtelijker en kun je hierdoor beter je tijd indelen.

 

”Plan voldoende pauzes in en werk niet langer dan 2 uur achter elkaar.”

 

Tip 4: Verdeel je dag in blokken

Plan voldoende pauzes in en werk niet langer dan 2 uur achter elkaar. Niemand kan zich 8 uur achter elkaar goed focussen, dus zorg dat je uiterlijk om de 2 uur een pauze neemt. Maak een korte wandeling, doe wat rek en strek oefeningen of neem de tijd om de was te doen. Deze korte momenten van afleidingen zorgen ervoor dat je de komende twee uur weer volledig kunt focussen. 

 

Tip 5: Plan koffiedates met je collega’s 

Je kunt elkaar op dit moment niet fysiek zien, maar het is belangrijk om contact met elkaar te houden. Normaal is er ruimte voor een kort praatje bij het koffieautomaat, nu zul je dat online moeten doen. Plan iedere week wat korte momenten in met je collega’s om bij te praten. Sociaal contact is belangrijk en dat missen we op dit moment nu het meest, maak hier tijd voor! 

Hopelijk helpen deze tips jou om productiever te werken en gemotiveerd te blijven. Het draait allemaal om de juiste balans. Heb jij nog tips die je met ons wil delen? Laat het ons weten!