Zo start je met een nieuwe job tijdens Corona

Door: Alexandre Gimbrere
20 januari 2021
“ Je hebt een nieuwe baan bemachtigd, Gefeliciteerd! Maar het starten bij een nieuwe werkgever is misschien wel extra spannend in deze tijd. Hoe pak je dat aan? In deze blog geven we jou 5 tips om goed beslagen ten ijs te komen.”

Een nieuwe job tijdens Corona

Je hebt een nieuwe job bemachtigd, Gefeliciteerd! Maar het starten bij een nieuwe werkgever is misschien wel extra spannend in deze tijd. Het advies vanuit de overheid is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken en waarschijnlijk zul je dan ook vanuit huis met je nieuwe job beginnen en duurt het nog even voordat je je collega’s fysiek zult ontmoeten. Via de verschillende online manieren moet jij jouw plekje binnen de organisatie vinden en je nieuwe werkzaamheden onder de knie krijgen. Hoe pak je dat aan? Alexandre Gimbrère, Senior Consultant bij Digiteq, geeft je 5 tips om goed beslagen ten ijs te komen.

Stel je voor

Normaal gesproken kom je iedereen gedurende dag en in de eerste weken wel tegen, nu zul je vooral deelnemen aan video meetings. Stuur alvast zelf een mail naar de afdeling waarin je jezelf voorstelt, zo leren ze je direct een beetje beter kennen. Neem daarnaast zelf in de eerste weken het initiatief voor het plannen van kennismakingsgesprekken. Zo leer je iedereen en het bedrijf snel kennen en weet je wat er speelt. En als er iemand bij je in de buurt woont is het een idee om een wandelrondje voor te stellen, komen jullie ook nog aan je dagelijkse beweging. 

Wees representatief

Ook als je de hele dag achter een beeldscherm zit en verder niemand anders ziet is het belangrijk om representatief voor de dag te komen voor de mensen aan de andere kant van de lijn. Als je je eerste kennismakingsgesprekken vanuit je bed doet of ongewassen in je corona-outfit komt dat toch net anders over dan als je er netjes en verzorgd uitziet. Lees je van te voren in over de dresscode en zorg dat je daaraan voldoet. Op die manier voel je je zelf ook frisser, scherper en zelfverzekerd. 

Stel vragen en ben pro-actief

Het lastigste aan het beginnen van een nieuwe job in corona tijd is misschien wel het feit dat je niet snel iets kunt vragen aan je collega’s. Alles is natuurlijk nieuw en je zult veel vragen hebben, maar je collega’s zijn ook druk en hebben niet altijd de tijd en het kan soms al een hele opgave voelen om weer de telefoon te pakken. Doe dat toch! Als het niet uitkomt dan hoor je het vanzelf. Probeer je vragen te bundelen en blijf ze stellen. Alleen op die manier kom jij en dus ook je collega’s sneller vooruit. Wees daarnaast pro-actief en zorg dat je aanwezig bent tijdens meetings. Laat van je horen, zodat je nieuwe collega’s ook jou weten te vinden. 

Wees de baas over je eigen agenda

Door het vele thuis zitten kun je misschien het gevoel krijgen dat de dagen in elkaar overlopen. Zorg dat je je eigen agenda in de gaten houdt en ook rustmomenten en tijd voor jezelf inplant, voor je het weet ga je van meeting naar meeting en heb je nauwelijks tijd om te lunchen. Daarnaast is het ook verleidelijk om eerder te beginnen en langer door te werken, omdat er geen natuurlijk begin en einde van je werkdag is.

Maar het thuiswerken geeft je ook de ruimte om je eigen werktijden te bepalen, waardoor je meer vrijheid ervaart. Thuiswerken geeft je de mogelijkheid om te ontdekken wat voor jouw het ideale werkschema is, op welke tijden werk jij het best en hoe kun je dit zo goed mogelijk voor jezelf indelen. Stem dit natuurlijk wel eerst af met je leidinggevende, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

Stel je verwachtingen bij

Beginnen in een nieuwe job is sowieso lastig en spannend en in tijden van corona helemaal. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te wennen en om het jezelf eigen te maken. Probeer niet alles in een keer te willen en reken jezelf niet te hard af. Het samenwerken met collega’s en het ontdekken van alle werkstromen zal misschien iets langer duren en anders gaan dan je gewend bent, maar het komt vanzelf. 

Wil je meer tips over het starten in een nieuwe job of ben je juist op zoek naar een nieuwe uitdaging? Maak dan een vrijblijvende afspraak, we vertellen je er graag alles over!